Microsoft heeft in de eerste drie maanden van dit jaar 44 miljoen gebruikers gewaarschuwd voor het hergebruiken van een wachtwoord. Dit deed het bedrijf na een scan van drie miljard inloggegevens, die vergeleken werden met wachtwoorddatabases. Dat maakt het bedrijf bekend in het Microsoft Security Intelligence Report.

Het team van Microsoft scande databases met inloggegevens die verkregen zijn via verschillende hacks. Hierbij gaat het om publieke databases, maar ook gegevens die in handen zijn van wetshandhavingsinstanties.

De informatie in deze databases werd vergeleken met gegevens van onder andere Microsoft-accounts en Azure AD. Uit deze vergelijking bleek dat 44 miljoen mensen een wachtwoord gebruikten dat in een van de databases staat.

Microsoft heeft voor deze gebruikers een verplichte wachtwoord-reset ingesteld, waardoor gebruikers een nieuw wachtwoord moesten kiezen.

In het rapport waarschuwt het bedrijf voor het hergebruiken van wachtwoorden. Dit omdat hackers bij meerdere accounts binnen kunnen komen als een van de wachtwoorden in een database te vinden is. Ook raadt Microsoft aan om gebruik te maken van extra beveiligingsstappen bij het inloggen, zodat hackers niet kunnen inloggen met alleen een wachtwoord.