Taxiapp Uber ontving in 2018 ruim drieduizend meldingen over seksueel overschrijdend gedrag van zowel passagiers als bestuurders tijdens ritten in de Verenigde Staten, blijkt uit het eerste veiligheidsrapport dat het bedrijf in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gepubliceerd. Dat zijn er 16 procent minder dan in 2017.

Het gemelde gedrag varieert van betasting tot verkrachting. In het jaar dat Uber de meldingen ontving, werden ongeveer 1,3 miljard Uber-ritten uitgevoerd. Het bedrijf benadrukt dat 99,9 procent van de in totaal 2,3 miljard ritten in 2017 en 2018 veilig zijn verlopen.

In het rapport wordt niet alleen melding gemaakt van seksueel overschrijdend gedrag, maar ook dodelijke geweldsincidenten. Het ging om tien gevallen in 2017 en negen in 2018. Acht slachtoffers waren passagiers en zeven waren bestuurders. Vier waren geen van beide. Het ging dan bijvoorbeeld om omstanders.

Om Uber-ritten veiliger te maken, moeten bestuurders volgens het bedrijf controles ondergaan. In 2017 en 2018 kwamen een miljoen bestuurders niet door deze controles en werden 40.000 bestuurders uit de app gehaald nadat de controles waren uitgebreid. Persbureau Reuters meldt dat Uber eerder al is bekritiseerd wegens gebrekkige controles.

Uber mag geen passagiers meer vervoeren in Londen

Eind november verloor Uber de licentie om passagiers te mogen vervoeren in de Britse hoofdstad Londen. De transporttoezichthouder in de stad meent dat de app de veiligheid van passagiers niet waarborgt.

In dezelfde maand maakte het bedrijf bekend dat personen die zich meermaals in een Uber-taxi hebben misdragen hun toegang tot de app kunnen verliezen.

Met het rapport hoopt Uber-directeur Dara Khosrowshahi transparantie en een veiligere bedrijfscultuur te stimuleren. Zijn voorganger Travis Kalanick stapte in 2017 op na verschillende schandalen, zoals seksuele intimidatie op de werkvloer.

Uber-rivaal Lyft wil volgens Reuters ook een veiligheidsrapportage uitbrengen. Het is nog niet bekend wanneer dit rapport verschijnt.