Een op de zes consumenten heeft in 2018 en 2019 te maken gekregen met bankfraude. Dat blijkt woensdag uit een enquête van de Consumentenbond onder meer dan elfduizend panelleden.

Bij 276 panelleden werd daadwerkelijk geld afhandig gemaakt. Deze schade wordt door banken in de regel vergoed tenzij de klant 'grof nalatig' is geweest door bijvoorbeeld zijn bankgegevens te delen met derden.

Alleen wordt die nalatigheid door verschillende banken anders geïnterpreteerd, stelt de Consumentenbond. De Rabobank vergoedde bijvoorbeeld wel de schade van een panellid dat via een nepklantenservice geld kwijtraakte. Maar twee andere panelleden bij wie hetzelfde overkwam, kregen van de ING niks. Terwijl ze aan de scam wel 200 en 2.500 euro kwijtraakten.

Een ander werd voor 1.500 euro opgelicht toen ze een WhatsApp-bericht kreeg van iemand die zich voordeed als haar dochter. De persoon vroeg het slachtoffer om een betaling voor haar te doen. Het bericht was nep. "Eigen schuld", concludeerde haar bank.

'Slachtoffers QR-fraude konden fluiten naar hun geld'

Twee panelleden werden slachtoffers van QR-fraude waarbij ze waren overgehaald een QR-code met hun mobiel te scannen om zogenaamd een transactie goed te keuren. Maar de crimineel zette daarmee de Mobiel Bankieren-app op zijn eigen mobiel. ING oordeelde dat zij 'vrijwillig' toestemming hadden gegeven tot hun bankomgeving en dus nalatig waren geweest, vertelden de panelleden. Pas na druk vanuit de media kreeg een van de gedupeerden zijn geld terug. "De ander kon fluiten naar zijn geld", aldus de Consumentenbond.

Van de panelleden waren er 49 gedupeerden die niets terugkregen, ook niet na een klacht bij de bank.

'Banken moeten slachtoffers betaalfraude ruimhartiger compenseren'

De bond roept banken op om consumenten meer compensatie te geven bij schade die veroorzaakt is door bankfraude. "Veel banken vinden dat consumenten oplettender moeten zijn, maar de trucs van oplichters worden juist steeds geraffineerder", stelt de bond.

Sandra Molenaar, directeur bij de Consumentenbond, vindt dat banken niet van consumenten kunnen verwachten dat ze alle trucs kennen. "Wij vinden het de verantwoordelijkheid van banken om ervoor te zorgen dat de verschillende online betaaldiensten veilig te gebruiken zijn. Wij roepen de banken dan ook op om een eenduidig en ruimhartig vergoedingenbeleid te voeren."