De populaire datingapps Tinder, Plenty of Fish en OkCupid controleren niet of een gebruiker zich schuldig heeft gemaakt aan een zedendelict, blijkt uit onderzoek van ProPublica, BuzzFeed en Columbia Journalism Investigations. Volgens een woordvoerder van Match Group, de overkoepelde organisatie waar de platforms onder vallen, zijn er "sowieso" daders van seksueel misbruik actief op de datingapps.

De onderzoekers namen 150 aangiftes van seksueel misbruik die een link met datingapps hebben onder de loep. Bij 10 procent van de aangiftes werd het slachtoffer door de app gematcht met iemand die eerder dader van een seksueel misdrijf was.

Deze 10 procent heeft alleen betrekking op de gratis apps van Match Group: Tinder, Plenty of Fish en OkCupid. Bij de enige app die gebruikers wel screent, Match, kwam dit niet voor.

Bij de Engelse datingapp Match worden gebruikers wel gescreend en tegen de lijst met geregistreerde daders van zedendelicten gehouden. Match Group doet dit echter niet bij Tinder, OkCupid en andere gratis datingapps.

Een woordvoerder van Match Group vertelde de onderzoekers dat het bedrijf geen screeningprotocol kan opstellen dat het voor alle apps kan gebruiken, omdat het niet bij alle apps evenveel informatie van de gebruiker verzamelt. Daardoor beschikt Match Group niet altijd over genoeg data om een screening uit te kunnen voeren.

Ook zei Match Group over het onderzoek dat de 150 aangiftes "in perspectief geplaatst moeten worden", omdat miljoenen mensen de apps gebruiken.