Europol heeft tijdens een internationale actie, waar ook Nederland bij betrokken was, ruim 30.506 websites offline gehaald vanwege schending van het intellectueel eigendom. Op de websites werden onder meer namaakgoederen, illegale streamingdiensten, software en muziek aangeboden. Tijdens de operatie zijn drie personen aangehouden.

Sinds 2014 voert de internationale onderzoeksorganisatie regelmatig de operatie In Our Sites (IOS) uit, om partijen en websites uit de lucht te halen die onder meer nagemaakte luxe producten, sportkleding, elektronica en medicijnen verkopen. Deze acties maken het internet volgens Europol een veiligere plek voor consumenten.

Vorig jaar leverde de actie een vangst op van soortgelijke grootte. Toen werden er 33.654 domeinnamen offline gehaald en twaalf verdachten gearresteerd. Ook liet de organisatie bankrekeningen van criminelen sluiten waarop in totaal meer dan 1 miljoen euro stond.

Ook wil Europol het publiek waarschuwen voor illegale goederen en diensten. Daarom startte de organisatie eerder al de campagne Don't F***(ake) Up. Daarin werd uitgelegd hoe onbetrouwbare webshops zijn te herkennen.