De mededingingsautoriteit van de Europese Unie onderzoekt de dataverzameling door Google, meldt Reuters vrijdag op basis van een ingezien document. De EU heeft volgens het persbureau meerdere bedrijven om inzichten in Googles praktijken gevraagd.

Het onderzoek focust zich op online advertenties en de manieren waarop die op specifieke doelgroepen gericht kunnen worden. Daarnaast zou de EU geïnteresseerd zijn in onder meer zoekdiensten, log-indiensten en webbrowsers.

De mededingingsautoriteit heeft bedrijven gevraagd naar overeenkomsten waarin zij data aan Google hebben gegeven, of waarmee Google op andere manieren inzicht heeft gekregen in bepaalde gegevens. Ook wil de EU weten of bedrijven daarvoor betaald werden.

De toezichthouder wil onder meer weten om wat voor soort gegevens het gaat en welke waarde de bedrijven aan deze data hechten. Ook vraagt de EU of de bedrijven door een contract met Google beperkt werden om data op een bepaalde manier beperkt of helemaal niet te gebruiken.

Google moest al ruim 8 miljard euro betalen

Google heeft van Europa tot nu toe drie miljardenboetes gekregen voor misbruik van zijn machtspositie. In 2017 moest het bedrijf een bedrag van 2,4 miljard euro betalen. Het jaar daarop volgde een boete van 4,34 miljard euro. In maart legde de Europese Commissie een derde boete ter waarde van 1,49 miljard euro op.

Voor de drie boetes constateerde Europa dat Google onder meer via Android verplichte om Google-apps te installeren. Ook heeft het bedrijf concurrerende adverteerders belemmerd.