Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Acht huiszoekingen in Nederland bij internationale actie tegen ransomware

Bij een internationale politieactie zijn gebruikers en verkopers van het hackprogramma Imminent Monitor Remote Access Trojan (IM-RAT) gearresteerd. Het programma is volgens een woordvoerder van de politie voorlopig offline gehaald, maar het blijft een "kat-en-muisspel".
Door Len Maessen

De actie vond afgelopen week plaats in verschillende Europese landen, Australië en Colombia, onder leiding van de Australische federale politie. In Nederland zijn op acht verschillende plaatsen huiszoekingen verricht, waarbij onder andere twaalf laptops, 38 harddisks en vijf desktopcomputers in beslag zijn genomen, aldus een persbericht van het Cybercrimeteam van de politie.

Er zijn nog geen arrestaties verricht, bevestigt de woordvoerder in gesprek met NU.nl. Wel zijn er meerdere verdachten. Na verder onderzoek zal de politie beslissen of deze verdachten moeten worden aangehouden.

IM-RAT wordt gebruikt om de controle over een computer over te nemen. Zo konden criminelen spyware installeren en wachtwoorden stelen. Het programma werd vaak gebruikt om informatie te stelen; die werd vervolgens gebruikt om slachtoffers te chanteren.

"Uit angst voor de cybercriminelen doet men vaak geen aangifte", schrijft de politie. Zij vermoedt dat tienduizenden mensen slachtoffer zijn geworden van het programma.


Lees meer over:

PolitieCybercrimeTech

Aanbevolen artikelen