De sociale videoapp TikTok heeft in Nederland op dit moment ruim 1 miljoen gebruikers, concludeert marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder 1.562 volwassen Nederlanders. Uit hetzelfde panel zijn daarnaast 349 ouders met kinderen ondervraagd, omdat de app voornamelijk populair is onder de jeugd.

TikTok is een sociale videoapp, vroeger bekend als Musical.ly, waarmee korte muziekvideo's gemaakt en gedeeld worden. De app telt volgens het Chinese moederbedrijf ByteDance een miljard gebruikers wereldwijd.

In Nederland heeft TikTok binnen de leeftijdscategorie zes tot en met achttien jaar volgens Multiscope 830.000 gebruikers. Hiervan zijn de meesten onder de twaalf jaar: 64 procent van deze leeftijdsgroep gebruikt de app.

Onder zes- en zevenjarigen is dit een kleine kwart. Ouders blijken overigens het gebruik van kinderen wel te volgen. Maar liefst 97 procent zegt op de hoogte te zijn van wat hun kinderen doen op sociale media.

Boven de twaalf jaar daalt het aantal gebruikers snel. Van de achttienjarigen gebruikt nog slechts 9 procent de app. "Daarom verwacht ik niet dat TikTok een serieuze concurrent van Instagram of Facebook zal worden. Ik zie het aantal gebruikers niet snel verdubbelen, vanwege de specifieke jonge doelgroep", vertelt John Kivit, directeur van Multiscope.

Bovendien heeft TikTok op dit moment nog een lage naamsbekendheid bij het grote publiek. Onder de volwassen bevolking heeft 26 procent weleens van de app gehoord. Slechts 2 procent noemt TikTok spontaan als gevraagd wordt naar socialemediadiensten.