Europese autoriteiten hebben online propagandakanalen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) offline gehaald. De actie werd uitgevoerd door elf landen uit de Europese Unie onder leiding van België, maakt Europol-hoofd Catherine De Bolle maandag bekend op het hoofdkantoor van de Europese politieorganisatie in Den Haag.

"Naast de militaire activiteiten op het slagveld in Syrië en Irak en de aanvallen op Europees grondgebied, voert IS in de vorm van propaganda ook een enorme strijd uit op het wereldwijde web", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van de Belgische openbaar aanklager.

Volgens de Belgische politie zijn met de internationale operatie meer dan 26.000 accounts, links en kanalen offline gehaald. De actie is nog niet afgelopen, benadrukt Patrick Willocx van de Belgische landelijke politie.

Met name op de chatapp Telegram is "een significant deel" van sleutelfiguren binnen het IS-netwerk van het platform verwijderd, aldus Europol. De Europese politieorganisatie prijst de inspanningen die het Russische bedrijf de afgelopen anderhalf jaar heeft geleverd.

Verdachte man aangehouden op Canarische Eilanden

De Spaanse politie heeft vrijdag op de Canarische Eilanden een verdachte aangehouden voor het maken van instructievideo's voor het maken van springstof TATP.

De man had volgens de Spaanse politie een "verontrustende rol in het visualiseren van terroristisch materiaal". "Zijn rol in de verspreiding van de propaganda wordt nog onderzocht, maar bewijs wijst naar indoctrinatie van anderen in zijn woonplaats."

"Als we de propagandamachine van een terroristische organisatie ontregelen, doen we dat ook met radicalisatie en het werven van potentiële terroristen, maar ook het verder verspreiden van berichten die kunnen leiden tot terroristische aanvallen", zegt Eurojust-voorzitter Ladislav Hamran.