De Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson is woensdag door Twitter op de vingers getikt. Dat gebeurde nadat de partij de Twitter-naam van een account dinsdag tijdens het eerste tv-debat tussen Johnson en oppositieleider Jeremy Corbyn op een "misleidende" manier veranderde.

De naam van het Twitter-account @CCHQPress werd tijdens het debat gewijzigd van CCHQPress naar factcheckUK. In de beschrijving van het account stond "Factchecken van Labour door CCHQ". Ook werd de profielfoto van het account veranderd in een wit vinkje op een paarse achtergrond.

Tijdens het televisiedebat tweette @CCHQPress berichten waarin uitingen van Johnson als 'waar' werden bestempeld, terwijl uitspraken van Labour-leider Corbyn werden bekritiseerd.

Door te doen alsof het account van een factcheckorganisatie is, heeft de Conservatieve Partij zijn publiek misleid, oordeelt Twitter. Het account @CCHQPress heeft ruim 76.000 volgers.

"Verdere pogingen om mensen te misleiden door geverifieerde profielinformatie aan te passen - op dezelfde manier als tijdens het Britse verkiezingsdebat - zullen resulteren in beslissende corrigerende actie", aldus Twitter in een verklaring.

De Conservatieve Partij verdedigt de actie. Volgens voorzitter James Cleverly werd het "absoluut duidelijk" gemaakt dat het Twitter-profiel verbonden was aan het kantoor van de partij.