Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak wil sensoren die elke stap van personeel volgen

Het tankopslagbedrijf Vopak wil een systeem dat met elektronische pasjes en sensoren elke stap van een werknemer volgt in gebruik nemen. Vopak gaat het systeem op één locatie testen om de veiligheid te vergroten, bevestigt het bedrijf in gesprek met NU.nl, na berichtgeving door Het Financieele Dagblad (FD).
Door NU.nl

Het volgsysteem gebruikt volgens de krant elektronische pasjes en sensoren die zouden moeten registreren waar mensen lopen, of zij staan of liggen en op welke hoogte zij zich bevinden. De test zou in 2020 plaats moeten vinden.

Volgens het FD maakt het personeel zich zorgen over de privacy. "Dat ligt heel gevoelig. Waar loopt iemand? Zit-ie op de wc? Wat gaat het bedrijf doen met die data?", citeert de krant de voorzitter van de ondernemingsraad, Cees den Breejen.

Toch is van onrust onder het personeel geen sprake, zegt Den Breejen tegen NU.nl. Vopak is volgens hem "open en transparant naar de achterban in deze discussie". "Het is duidelijk dat dan de privacywaarborging uitvoerig wordt behandeld en vastgelegd."

In een verklaring aan NU.nl laat een woordvoerder van Vopak weten dat "privacy en de regelgeving hieromtrent deel uitmaken van de test". Een woordvoerder ging verder niet in op de vragen die NU.nl stelde.

Bedrijf moet balans vinden tussen privacy en dataverzameling

Het volgen van werknemers is niet per definitie verboden, maar een bedrijf moet wel een goede balans vinden tussen het vergaren van gegevens en het waarborgen van de privacy van het personeel. Zo mag een ingrijpende vorm van controle alleen plaatsvinden als dat noodzakelijk is en een lichter middel niet volstaat.

Ook moet een bedrijf bij grote privacyrisico's van tevoren een onderzoek uitvoeren. Of Vopak zo'n onderzoek heeft uitgevoerd of van plan is dat te doen, is niet duidelijk.


Lees meer over:

PrivacyVeiligheidVopakTech

Aanbevolen artikelen