Amerikaanse bedrijven mogen langer zaken blijven doen met de Chinese telecomfabrikant Huawei. Het bedrijf staat formeel op een zwarte lijst, maar een tijdelijke licentie is maandag opnieuw voor negentig dagen verlengd.

De Verenigde Staten plaatsten Huawei op 15 mei op een zwarte lijst. Daardoor is het voor Amerikaanse bedrijven verboden om zaken te doen met de Chinese fabrikant. Een week later maakte de overheid bekend de sancties voor het eerst tijdelijk te verlichten.

Een tijdelijke licentie maakt het voor Huawei mogelijk om bepaalde Amerikaanse producten te kopen. Op die manier kan het bedrijf onder meer zijn netwerkapparatuur onderhouden. Huawei is, naast smartphonemaker, wereldwijd marktleider als het gaat om apparatuur voor telecomnetwerken.

Huawei is op de zwarte lijst geplaatst omdat de VS het bedrijf ervan verdenkt spionage namens de Chinese overheid te faciliteren. Publiek bewijs daarvoor ontbreekt. Huawei ontkent een pion van Peking te zijn.

Als gevolg van de spionagebeschuldigingen ligt de uitrol van 5G-netwerken onder een vergrootglas, onder meer in Nederland. Het kabinet heeft besloten dat leveranciers met zowel hun bestaande als nieuwe netwerkapparatuur aan strengere eisen moeten voldoen.