Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft woensdag celstraffen tot vier jaar geëist tegen twee mannen van 18 en 22 jaar uit Amsterdam voor het buitmaken van bijna 200.000 euro door middel van phishing. Achttien mensen werden op die manier gedupeerd.

De 22-jarige verdachte hoorde de hoogste straf van vier jaar cel tegen zich eisen. Tegen de achttienjarige medeplichtige eiste de officier van justitie een celstraf van dertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Tussen oktober 2017 en december 2018 verstuurde de 22-jarige man phishingmails naar tientallen mensen. In die e-mails werd de gedupeerden gevraagd om hun inloggegevens in te vullen of hun bankpas en de pincode op te sturen. De e-mails leken afkomstig van de Rabobank of van International Card Services (ICS).

Met de gegevens vroeg de 22-jarige verdachte nieuwe passen aan, pinde contant geld en kocht dure elektronica. Ook schafte hij een scooter aan en betaalde een reis naar Curaçao met contant geld. De uitgaven van de verdachte pasten niet bij de inkomsten die hij in werkelijkheid had.

De hoofdverdachte verklaarde dat hij zich slechts tijdens een klein gedeelte van de betreffende periode schuldig maakte aan phishing. Het onderzoek van het OM leverde echter voldoende bewijs op tegen de man. Zo had hij toegang tot de gephishte gegevens en de e-mailboxen en servers waarop de benodigde software draaide.

Achttienjarige verdachte was medeplichtig

De achttienjarige verdachte was medeplichtig aan de oplichting. Hij pinde grote bedragen geld, haalde pakketjes op die met de gegevens van de gedupeerden waren besteld, haalde een valselijk aangevraagde creditcard uit de brievenbus en kocht telefoons met een illegaal aangevraagde bankpas.

Bij de strafeis hield het OM rekening met het grote aantal slachtoffers en de hoogte van het schadebedrag dat in ruim een jaar tijd was buitgemaakt. Naast de schade leverde de oplichting ook grote stress en onzekerheid op bij de gedupeerden. Zo durfden klanten de berichten van hun bank niet meer te vertrouwen.

De rechtbank doet over vier weken uitspraak.