Google heeft een deal gesloten met Ascension, de op een na grootste zorggroep in de Verenigde Staten, om gegevens van patiënten in te zamelen. Dat gebeurt zonder melding te doen bij de dokter of de patiënt, schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen en documenten die zijn ingezien.

Het zou gaan om een samenwerking onder de naam Project Nightingale. Via Nightingale zouden minstens 150 Google-werknemers inzicht hebben gekregen in de patiënteninformatie van tientallen miljoenen Amerikanen in 21 Amerikaanse staten.

Het gaat om laboratoriumuitslagen, diagnoses en opnamedossiers, gelinkt aan namen en geboortedata. Het zou legaal zijn onder de Amerikaanse wet, die ziekenhuizen toestaat om in bepaalde gevallen informatie aan zakenpartners te leveren zonder de patiënt te informeren.

Volgens The Wall Street Journal zou Google de informatie onder andere gebruiken om nieuwe software te ontwikkelen die de zorg voor patiënten moet verbeteren. In een reactie aan The Wall Street Journal zegt Google dat het zich aan de Amerikaanse wet houdt en "robuuste databeveiliging heeft".

Ascension kondigde de samenwerking kort na de verschijning van het Wall Street Journal-artikel aan. In het persbericht schrijft de zorgverlener dat het Google toegang verschaft tot data "om kunstmatige intelligentie te onderzoeken die medische zorg verbeteren, patientveiligheid verbeteren, op kan komen voor kwetsbare groepen en de tevredenheid over onze zorg vergroot."

In hetzelfde persbericht zegt Google Cloud-president Tariq Shaukat dat het "de gezondheidszorg hoopt te transformeren met de kracht van de cloud, data-analyse en kunstmatige intelligentie."