Google heeft een nieuwe samenwerking met drie beveiligingsbedrijven aangekondigd. Dat meldt het bedrijf in een blog. De samenwerking moet ervoor zorgen dat er minder malafide apps op telefoons van Android-gebruikers terechtkomen.

Google gaat samenwerken met ESET, Lookout en Zimperium. Volgens Google kan de expertise van deze bedrijven goed gebruikt worden om misbruik via apps in de Play Store tegen te gaan. De zogehete App Defense Alliance gaat actief zoeken naar malafide apps en moet voorkomen dat deze gepubliceerd en gedownload kunnen worden.

De appwinkel van het besturingssysteem van Google heeft veel last van apps die gebruikers geld of data afhandig willen maken. Zo zijn er apps die op de achtergrond stiekem op online advertenties klikken, zonder dat de gebruiker van de telefoon dit doorheeft. De maker van de app verdient geld aan de clicks op de advertentie.

Ook zijn er apps die gegevens opslaan waar de gebruiker geen toestemming voor heeft gegeven. Zo haalde Google in juli nog dertienhonderd apps offline die onrechtmatig gegevens opsloegen. Bijvoorbeeld de app Shutterfly die gps-coördinaten van foto's doorstuurde.

De malafide apps worden soms door Google zelf ontdekt, maar het bedrijf kreeg vaak hulp van beveiligingsbedrijven die de malafide apps ontdekten. Nu wil Google in samenwerking met de drie bedrijven zelf actiever op zoek gaan naar dit soort apps.