De Russische president Vladimir Poetin wil Wikipedia "vervangen" door een "moderne" online encyclopedie, berichtte het Russische staatspersbureau RIA Novosti dinsdag.

"Het is beter om Wikipedia te vervangen door de online Grote Russische Encyclopedie", zei Poetin dinsdag tijdens een bijeenkomst voor de Russische taalraad. "Op die manier zal het in elk geval betrouwbare informatie bevatten in een moderne vorm."

Rusland wil 1,7 miljard roebel (ruim 24 miljoen euro) vrijmaken om in de komende drie jaar een online encyclopedie op te zetten. Het geld is bestemd voor de uitgever van de Grote Russische Encyclopedie, die sinds 2004 wordt gepubliceerd.

Het is onduidelijk hoe Poetins streven om Wikipedia door deze encyclopedie te "vervangen" wordt vormgegeven.

Wikipedia wordt door gebruikers aangepast

In augustus vroeg de Russische minister van Media aan studenten om Wikipedia niet te gebruiken, aangezien de informatie niet altijd geverifieerd is. De encyclopedie is volgens hem niet betrouwbaar, doordat Wikipedia-pagina's altijd door iedereen aangepast kunnen worden.

De Russischtalige versie van Wikipedia bestaat sinds 2001 en telt bijna 1,6 miljoen artikelen. In 2015 werd de online encyclopedie in heel Rusland voor een aantal uur geblokkeerd vanwege een pagina over hasj.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Rusland 1,7 miljoen roebel wil vrijmaken voor de online Grote Russische Encyclopedie. Het gaat echter om 1,7 miljard roebel.