Zelfrijdende auto's van Uber zijn 37 keer betrokken geweest bij een ongeluk in de anderhalf jaar voor een fatale aanrijding met een voetganger in de Amerikaanse staat Arizona in maart 2018. Dat meldt de Amerikaanse verkeersveiligheidsinstantie National Transportation Safety Board (NTSB) dinsdag, schrijft Reuters.

In 33 gevallen ging het om andere voertuigen die tegen een testauto aan reden. Het ging om onder meer een geval waarin een gebogen paaltje de weg versperde voor de auto en een situatie waarin de chauffeur het stuur overnam om een spookrijder te ontwijken; de bestuurder reed vervolgens tegen een geparkeerde auto.

De niet-fatale ongelukken vonden plaats tussen september 2016 en maart 2018. In maart 2018 reed een testauto in op een voetganger in Arizona nadat de auto te laat de rem had ingedrukt. Uber zou eerder een noodremsysteem in de auto hebben uitgezet. Ook zou de chauffeur, die moet ingrijpen als dat nodig is, afgeleid zijn omdat ze een tv-programma op haar tablet aan het kijken was.

De crash in Arizona was het eerste dodelijke ongeluk met een zelfrijdende auto. Uber staakte daarna zijn test met de zelfrijdende auto's, maar hervatte die in december 2018 met verbeterde noodprocedures en veiligheidssystemen. Het bedrijf test zijn voertuigen in de Verenigde Staten en Canada.

Zelfrijdende auto van Uber rijdt vrouw aan in Arizona
30
Zelfrijdende auto van Uber rijdt vrouw aan in Arizona