ABN Amro heeft met behulp van een algoritme zeven mogelijke gevallen van arbeidsuitbuiting opgespoord en doorgegeven aan de arbeidsinspectie, schrijft RTL Z zondag. De bank controleert data van klanten op indicatoren van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel.

Al eerder ontwikkelde de bank samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) het algoritme dat bankgegevens kan doorzoeken op een aantal verdachte omstandigheden die kunnen wijzen op arbeidsuitbuiting. Slachtoffers hiervan werken voor geen of weinig loon onder mensonterende omstandigheden.

Samen met de UvA en de Inspectie SZW heeft de bank een lijst met indicatoren opgesteld die wijzen op mogelijke vormen van arbeidsuitbuiting. Uit voorzorg is niet bekend welke indicatoren dit precies zijn, maar het zou kunnen gaan om bijvoorbeeld veel mensen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd die op één adres wonen.

Hoeveel zaken van de zeven er aan het OM worden overgedragen, kan de Inspectie SZW niet delen in het kader van verder onderzoek dat momenteel plaatsvindt.