Microsoft heeft de aanbesteding om de clouddiensten voor het Amerikaanse ministerie van Defensie te verzorgen gewonnen, maakt het Pentagon vrijdag bekend. Het zogeheten JEDI-contract heeft een totale waarde van 10 miljard dollar (9 miljard euro) over een periode van tien jaar.

Lang werd verwacht dat internetgigant Amazon het miljardencontract in de wacht zou slepen, vanwege de overeenkomst die het eerder sloot met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het Amerikaanse bedrijf zet de laatste jaren flink in op clouddiensten.

Microsoft en Amazon waren de laatste twee bedrijven die meedongen om het miljardencontract binnen te slepen. Meerdere bedrijven die eerder in het proces werden uitgesloten, uitten kritiek omdat de aanbesteding aan één bedrijf gegund wordt.

Een woordvoerder van Amazon laat aan Reuters weten dat het bedrijf verbaasd is over de beslissing het contract aan Microsoft te gunnen. Het bedrijf zegt dat een "grondig onderzoek" naar de verschillen tussen beide bedrijven tot een andere conclusie geleid zou hebben. Een bron van Reuters meldt dat het bedrijf juridische stappen tegen het besluit onderzoekt.

Met de deal wordt verwacht dat het Pentagon grote stappen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaat zetten. Ook moet de cloud grote hoeveelheden geheime data beveiligen en informatie snel kunnen verspreiden onder militair personeel.