De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft de ontwikkelaar van drie 'stalkingapps' verboden om de betreffende apps te verkopen, tenzij het bedrijf expliciet maatregelen neemt om misbruik te voorkomen. Dat maakt de marktwaakhond dinsdag bekend.

Het bedrijf Retina-X Studios ontwikkelt de apps, zoals Mobile Spy en PhoneSheriff, die bedoeld zijn om werknemers of kinderen in de gaten te houden. Gebruikers sloten daarvoor een betaald abonnement af.

De FTC heeft een schikking met het bedrijf getroffen, waardoor Retina-X alle informatie die het via de apps heeft verzameld moet verwijderen. Het is voor het eerst dat de toezichthouder een maker van apps met zogenoemde spyware aanpakt.

Meerdere malen bleek verzamelde informatie niet veilig bij Retina-X. Een hacker maakte tussen 2017 en 2018 nog data van verschillende apps buit en kreeg daarmee onder meer inloggegevens, gps-data en foto's in handen.

De FTC meldt dat de ontwikkelaar geen actie ondernam nadat het lek aan het licht kwam. Ook bleef Retina-X tegenover klanten volhouden dat informatie veilig zou zijn bij het bedrijf.

De schikking lijkt met name een maatregel voor de toekomst. Het bedrijf verkocht tot 2018 zo'n vijftienduizend abonnementen voor zijn apps. Vorig jaar werd de verkoop al gestaakt.