Instagram gaat berichten met onwaarheden voorzien van een label dat aanduidt dat de inhoud deels of helemaal onjuist is, maakt moederbedrijf Facebook maandag bekend op zijn website.

Het Instagram-bericht moet daarvoor in twijfel worden getrokken door een onafhankelijke partij die voor Facebook berichten op onjuistheden controleert. In Nederland werkt NU.nl samen met Facebook om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Nadat een factchecker een afbeelding of video als onwaar of misleidend heeft bestempeld, zal die vanaf november worden voorzien van een melding. Gebruikers zullen de melding zien voor ze de betreffende beelden kunnen bekijken. De functie wordt ook beschikbaar gesteld voor Instagram Verhalen, het format waarbij beelden na 24 uur verdwijnen.

Daarnaast krijgen Instagram-gebruikers die een onwaar bevonden bericht willen delen een waarschuwing te zien. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat het bericht zal worden voorzien van een label waarin staat dat het bericht onwaarheden bevat.