Facebook heeft maandag een Russisch netwerk van één Facebook-account en vijftig Instagram-accounts geschorst. Via deze accounts werden berichten over de Amerikaanse verkiezingen geplaatst. Het leek om profielen van Amerikaanse burgers te gaan, maar ze werden volgens het bedrijf vanuit Rusland beheerd.

De tactieken van het netwerk komen volgens Facebook overeen met de activiteiten van de Internet Research Agency (IRA), de Russische 'trollenfabriek' die de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 wilde beïnvloeden.

Zo werden via de accounts berichten over politieke onderwerpen verspreid, zoals de verkiezingen, politieke kandidaten, het milieu, racisme en lhbti-onderwerpen. Er zaten zowel conservatief als liberaal ogende accounts tussen.

"De operatie richtte zich voornamelijk op het Amerikaanse publieke debat en was actief op het vlak van politieke onderwerpen die uitdagend zijn en soms tot verdeeldheid leiden", zegt Nathaniel Gleicher, hoofd cybersecuritybeleid bij Facebook. "Maar ik kan niet precies zeggen wat hun doel was."

Facebook verwijdert ook drie netwerken uit Iran

Facebook heeft maandag ook drie netwerken uit Iran verwijderd. De netwerken zouden zich hebben gericht op de VS, Latijns-Amerika en Noord-Afrika.

De drie netwerken worden in verband gebracht met eerder verwijderde Iraanse accounts. In augustus 2018 verwijderde Facebook tientallen accounts gelinkt aan een Iraanse operatie die de naam Liberty Front Press gebruikte.

Alle accounts zijn verwijderd vanwege "gecoördineerd misleidend gedrag". Facebook bedoelt daarmee dat de eigenaren niet eerlijk waren over hun identiteit.