Het Amerikaanse leger gebruikt geen floppydisks meer in een IBM-computer uit de jaren zeventig waarmee onder meer nucleaire aanvallen aangestuurd kunnen worden, meldt luitenant-kolonel Jason Rossi in gesprek met C4ISRNET.

Het leger had de diskettes tot juni van dit jaar in gebruik voor het zogeheten Strategic Automated Command and Control System (SACCS). In een crisissituatie wordt het systeem gebruikt om, als de president dat bevel geeft, kernraketten te lanceren.

Rossi roemt het systeem om zijn veiligheid. "Je kunt iets wat geen IP-adres heeft niet hacken. Het is een uniek systeem. Het is oud en zeer goed."

Het SACCS werkt inmiddels al enkele maanden met een "zeer goed beveiligde SSD-opslag". Meer details over het vernieuwde systeem zijn niet prijsgegeven. Solid state drives (SSD's) zijn wel bekend. Ze worden tegenwoordig gebruikt in laptops en nieuwe spelcomputers.

Het werd vanwege onder meer onderhoud tijd om de ouderwetse floppy's te vervangen. Nieuwe onderhoudsmedewerkers zijn vaak jong en hebben minder ervaring met de oude systemen. Het trainen van deze mensen zou te veel voeten in de aarde hebben.

In 2014 bleek uit een CBS-documentaire dat Amerikaanse nucleaire raketinstallaties het verouderde systeem met floppy's gebruikten. Daarmee werden honderden kernkoppen en -raketten aangestuurd.