Apple heeft een testversie voor iOS 13.2 uitgebracht. Met de update wordt het mogelijk om spraakopdrachten via Siri te verwijderen, schrijft MacRumors.

Gebruikers kunnen ook de geschiedenis van gedicteerde berichten wissen. Daarnaast kunnen gebruikers aangeven dat hun spraakopdrachten via Siri niet meer door medewerkers van Apple mogen worden beluisterd om de spraakassistent te verbeteren.

Apple beloofde de veranderingen, nadat het bedrijf enkele maanden geleden in opspraak kwam. Toen bleek dat Apple medewerkers van een ander bedrijf inzette om Siri-opnames te beluisteren, zonder dat dat expliciet duidelijk was gemaakt aan gebruikers. Dat gebeurde ook met Nederlandstalige opnames, bleek uit onderzoek van NU.nl.

In augustus stopte Apple tijdelijk met het beluisteren van Siri-fragmenten. Het gaat om spraakopnames die worden gemaakt nadat de gebruiker 'Hé Siri' heeft gezegd. Soms waren echter ook onbedoelde opnames te horen waarin gevoelige informatie werd gedeeld.

Apple liet weten dat een klein deel van de Siri-verzoeken werd geanalyseerd om de assistent te verbeteren. Ook andere bedrijven verwerkten informatie van spraakassistenten op deze manier, waaronder Google en Amazon.