Adobe maakt maandag bekend dat alle accounts van gebruikers uit Venezuela gedeactiveerd zullen worden. Dit gebeurt naar aanleiding van sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela. Gebruikers die betaald hebben voor programma's van Adobe krijgen geen geld terug.

Gebruikers kunnen tot 28 oktober hun bestanden downloaden die in het Adobe-account opgeslagen staan. Na deze datum zullen alle diensten van Adobe, gratis en betaald, niet meer beschikbaar zijn in Venezuela, zonder dat gebruikers een terugbetaling van abonnementskosten krijgen.

In een presidentieel decreet van de Amerikaanse regering wordt Amerikaanse bedrijven verboden om transacties en diensten uit te voeren met bedrijven en individuen in Venezuela. Het verbod is onderdeel van economische sancties voor het schenden van mensenrechten, en wordt ondersteund door het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Gebruikers van Adobe-producten kunnen alleen een abonnement op producten kopen. Als dit abonnement afloopt, zijn de programma's niet meer te gebruiken. Dit betekent dat Adobe toegang tot apps kan intrekken, ook als een gebruiker al betaald heeft.

Adobe zegt dat nog niet bekend is wanneer de sancties opgeheven zullen worden. Daarnaast zegt het bedrijf dat transacties, waaronder terugbetalingen, verboden zijn door het decreet, waardoor gebruikers hun geld niet terugkrijgen.