De Verenigde Staten plaatsen 28 Chinese bedrijven en overheden op een zwarte lijst voor het bespioneren van de Oeigoerse minderheid. Het gaat om een sanctielijst voor organisaties in de regio Xinjang, die de VS als een bedreiging voor de nationale veiligheid beschouwt.

Op de sanctielijst staan onder andere videobewakingsbedrijf Hikvision en een aantal bedrijven die werken aan gezichts- en spraakherkenningssoftware. Een daarvan is Megvii, dat eigendom is van het omvangrijke Chinese e-commercebedrijf Alibaba.

Volgens de VS waren de bedrijven en overheden die op de zwarte lijst worden gezet betrokken bij mensenrechtenschendingen, massale willekeurige opsluiting en het willekeurig en onnodig surveilleren van Oeigoeren, Kazachen en andere mensen die tot een islamitische minderheidsgroep behoren.

Bedrijven die op de lijst worden geplaatst, mogen geen onderdelen uit de Verenigde Staten meer kopen zonder directe toestemming van Washington. Omdat Chinese techbedrijven veel werken met Amerikaanse onderdelen, heeft deze maatregel vermoedelijk grote impact. Het heeft nog niet geleid tot significante beursdalingen.

Naast bedrijven als Hikvision staan er gemeentelijke en provinciale openbare veiligheidsinstanties op de lijst, zoals het Xinjang Police College. De VS zette eerder al Huawei Technologies Co en meer dan honderd gelieerde ondernemingen op de zogenoemde entiteitenlijst.

Hikvision, officieel bekend als Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd, noemt zichzelf 's werelds grootste fabrikant van videobewakingsapparatuur. Persbureau Reuters meldde in augustus dat Hikvision bijna 30 procent van de omzet uit het buitenland ontvangt.