De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat bij tientallen gemeenten intern onderzoek opvragen naar privacyrisico's bij het gebruik van sensoren in de openbare ruimte, maakt de toezichthouder maandag bekend op zijn website.

Gemeenten moeten, voordat zij zogenoemde slimme technologie in hun steden willen toepassen, onderzoeken wat daar de privacyrisico's van zijn. Het uitvoeren van dit onderzoek is voor dit soort smartcitytoepassingen verplicht, benadrukt de AP.

De 'slimme stad' is een verzamelterm voor technologieën die door gemeenten worden ingezet om data te verzamelen om bestuurlijke beslissingen te nemen. De sensoren die daarbij gebruikt worden, kunnen een inbreuk maken op de privacy van burgers.

Het gaat bijvoorbeeld om cameratoezicht, het gebruik van wifi- of bluetoothtrackers of andere sensoren waarbij grootschalig persoonsgegevens van burgers verzameld kunnen worden.

De privacyonderzoeken worden opgevraagd bij tientallen grote en kleinere gemeenten. Om welke gemeenten het precies gaat, wil een woordvoerder van de AP desgevraagd "tijdens het onderzoek" niet aan NU.nl laten weten.