De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat 06-nummers die niet worden gebruikt, terughalen bij telecombedrijven, maakt de toezichthouder maandag bekend op zijn website. Hiermee hoopt de ACM een dreigend tekort aan 06-nummers te voorkomen.

Volgens de meest recente cijfers van de toezichthouder (pdf) zijn er ruim 54 miljoen 06-nummers in omloop.

VodafoneZiggo heeft 1,2 miljoen ongebruikte nummers teruggegeven aan de ACM. Volgens de toezichthouder komt het uitgiftepercentage van 06-nummers daarmee "voor het eerst sinds jaren" onder de 90 procent.

Nummers die worden teruggegeven, kunnen daarna een jaar niet worden gebruikt. Deze 'afkoelperiode' is volgens de ACM nodig om te voorkomen dat een nieuwe gebruiker wordt gebeld door mensen die een oude eigenaar proberen te bereiken.

De toezichthouder is verantwoordelijk voor de voorraad van telefoonnummers in Nederland. De nummers worden uitgegeven aan telecomaanbieders, die ze vervolgens aan klanten kunnen koppelen. In totaal zijn er 60 miljoen nummers beschikbaar.

Momenteel beginnen mobiele telefoonnummers met de nummerreeksen 061 tot en met 065 en met 068. De 060- en 069-nummers zijn bestemd voor mobiele telefonie, maar kunnen nog niet worden uitgegeven. Nummerreeksen die met 066 beginnen zijn bedoeld voor semafonie (pagers en piepers) en de 067-nummers voor videotex-diensten en toegang tot datadiensten.

Als deze nummers worden vrijgegeven voor mobiele telefonie, kan de minister van Economische Zaken en Klimaat de nummerruimte met 16 tot 18 miljoen nummers uitbreiden, schrijft de ACM.