De meerderheid van alle mensen die slachtoffer worden van internetoplichting doet geen aangifte, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2,9 procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder zei in 2018 wel eens opgelicht te zijn bij het kopen van spullen op het internet.

Uit cijfers van het statistiekbureau blijkt dat maar vier op de tien van deze mensen ook daadwerkelijk melding heeft gemaakt van de oplichting. Dit gaat om een melding of aangifte bij instanties als de politie of het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO).

Volgens het CBS vond bijna 30 procent van de mensen die geen melding maakten van de oplichting het incident niet belangrijk genoeg om het te melden. 22 procent zou denken dat een melding geen verschil zou maken.

Van de mensen die fraude meldden, kreeg één op de tien de financiële schade vergoed. Toch waren de meeste mensen hun geld kwijt.

De meeste mensen die slachtoffer werden van oplichting deden een aankoop op een website waar tweedehandsspullen worden verkocht. Het gaat hier om 42 procent van alle gevallen in 2018. 24 procent werd opgelicht na een bestelling bij een online winkel als Amazon.