Het communicatiesysteem van het Kammergericht, de hoogste rechtbank van de deelstaat Berlijn, ligt sinds vrijdag plat als gevolg van malafide software, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) woensdag op basis van een interne brief en verklaringen van een woordvoerder.

Omdat alle e-mails vanuit de rechtbank worden geblokkeerd om te voorkomen dat de malware zich verder verspreidt, moeten medewerkers voor communicatie terugvallen op de telefoon, fax en papier.

Volgens de brief in handen van de FAZ gaat het om de Emotet-malware, die de laatste tijd vaak opduikt in Duitsland en daarbij systemen infecteert. Het Duitse bureau voor informatiebeveiliging BSI waarschuwde op 23 september, enkele dagen voor de besmetting van het Kammergericht, opnieuw voor de malware.

Emotet zoekt naar de inloggegevens van e-mailaccounts op besmette systemen om zich verder te verspreiden. Ook probeert de malware de computer te besmetten met zogenoemde gijzelsoftware. Die legt het systeem plat en eist een bedrag voor het verwijderen van de software.