De politie heeft vijf servers voor een botnet offline gehaald, meldt ze woensdag op haar website. Twee mannen uit Veendam en Middelburg zijn dinsdagavond opgepakt op verdenking van computervredebreuk en het verspreiden van malware.

De servers werden gehost bij een zogenaamde bulletproof hoster in een datacentrum in Amsterdam. Zo'n hostingaanbieder biedt online criminele diensten aan.

De servers werden gebruikt om een botnet aan te sturen. Een botnet maakt een netwerk van besmette apparaten, zoals slimme thermostaten, koelkasten en beveiligingscamera's. De malware verspreidt zich doordat apparaten verbinding maken met andere apparaten. Zo groeit het netwerk, dat vervolgens bijvoorbeeld gebruikt wordt om een ddos-aanval uit te voeren.

Met een ddos-aanval is het mogelijk om een website te overbelasten, zodat die niet meer bereikbaar is voor bezoekers. Dit gebeurt door zoveel informatieverzoeken tegelijk te versturen dat de website het niet meer aankan. Om dit te doen zijn veel apparaten nodig, die beschikbaar komen met behulp van bijvoorbeeld een botnet.

Met het offline halen van de servers is "een slag toegebracht aan een infrastructuur die wereldwijd aanvallen uitvoerde", schrijft de politie. In een jaar tijd zijn meer dan drieduizend meldingen gemaakt van malwareverspreiding van de betreffende aanbieder.

Het is niet duidelijk welke ddos-aanvallen zijn uitgevoerd met behulp van het offline gehaalde botnet. De politie is een onderzoek gestart.