De politie gaat vanaf dinsdag een camera inzetten die door middel van software kan herkennen of een automobilist een smartphone, tablet, navigatiesysteem of ander elektronisch apparaat vasthoudt.

Als de software vermoedt dat de bestuurder de overtreding maakt, maakt de camera een foto van de automobilist en van het kenteken. Na controle door een agent krijgt de kentekenhouder de bekeuring van 240 euro thuisgestuurd.

Als de overtreding is gemaakt door iemand anders dan de kentekenhouder, zal die persoon bezwaar aan moeten tekenen om te bewijzen dat hij niet zelf achter het stuur heeft gezeten.

De politie startte de proef met de camera in maart 2018. Vanaf oktober krijgt de politie definitief twee camera's in haar bezit, aldus de NOS. De mobiele camera's zullen worden ingezet op snelwegen en in de regio Utrecht.

De omroep meldt ook dat de Autoriteit Persoonsgegevens akkoord is gegaan met het gebruik van de camera's. De beelden mogen niet gebruikt worden voor andere doeleinden. Verdachten en criminelen mogen er bijvoorbeeld niet mee worden opgespoord.