Een gebruiker klaagt videowebsite Vimeo aan omdat de montage-app van het bedrijf, Magisto, illegaal en zonder toestemming biometrische gegevens uit video's zou aflezen. De aanklacht werd vorige week ingediend in de Amerikaanse staat Illinois.

Video's die met Magisto zijn gemaakt, zouden door de achterliggende software stiekem worden geanalyseerd en in kaart worden gebracht. Deze 'gezichtskaarten' werden vervolgens opgeslagen en gebruikt om de mensen in andere video's te herkennen.

In Illinois geldt de Biometric Information Privacy Act (BIPA), een wet die het illegaal maakt om biometrische gegevens zonder toestemming op te slaan. Omdat de gezichtskaarten per persoon uniek zijn, net zoals een vingerafdruk, vallen ze volgens de gebruikers onder deze wet.

De app Magisto bestaat sinds 2009, maar is pas sinds dit jaar in handen van Vimeo. De aanklacht werd ingediend door een voormalige Magisto-gebruiker, die zegt te spreken voor "alle anderen die in dezelfde situatie zitten". Hij eist 5 miljoen dollar (ruim 4,5 miljoen euro) per BIPA-overtreding.