De Duitse politie heeft donderdagavond na langdurig internationaal onderzoek een datacentrum voor crimineel gebruik offline gehaald en zeven verdachten gearresteerd, onder wie vier Nederlanders. Twee Nederlanders worden nog gezocht.

Het datacentrum werd door criminelen gebruikt voor een hackaanval en marktplaatsen op het darkweb.

Vanuit het datacentrum werd het beruchte Wall Street Market gerund, dat in april uit de lucht is gehaald. Gebruikers konden op de website onder andere drugs en gijzelsoftware voor computercriminaliteit kopen.

Wall Street Market was een van de grootste darkwebmarktplaatsen die nog actief waren. Ook bevonden zich verschillende drugsmarktplaatsen op de servers van het datacentrum.

Ook een grote hack van routers van Deutsche Telekom werd uitgevoerd vanuit het datacentrum. Door de aanval hadden apparaten van miljoenen gebruikers een slechte of zelfs geen verbinding met het internet.

Datacentrum was gevestigd in oude NAVO-bunker

De zeven gearresteerden en nog vier anderen worden verdacht van betrokkenheid bij wapen- en drugsmokkel en het verspreiden van foto's van kindermisbruik. Het datacentrum bevond zich in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, in een oude NAVO-bunker met de bijnaam 'Cyberbunker'.

De politie vond in de bunker tweehonderd servers, datadragers en mobiele telefoons en een aanzienlijke hoeveelheid contant geld. In een tweet bedankt de politie van Rijnland-Palts ook de Nederlandse politie voor haar hulp. Volgens de Nederlandse politie betreft het een "rechtsverzoek" dat hier is uitgevoerd, maar ligt de zaak verder volledig in Duitse handen.

In Nederland zijn op vijf locaties invallen gedaan, laat de perswoordvoerder van de Duitse politie weten. Aan deze invallen hebben 32 Nederlanders meegewerkt.