Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht heeft zijn excuses aangeboden voor het laten bespioneren van ambtenaren om een lek te vinden, schrijft 1Limburg donderdag.

Het college liet vorig jaar e-mails van 41 kritische ambtenaren uitlezen door een extern detectivebureau. De ambtenaren wisten niet dat dit gebeurde.

Het bureau doorzocht de mailboxen om te achterhalen wie vertrouwelijke notulen had gelekt. Het ging om notulen waarin werd voorgesteld om lastige medewerkers te ontslaan.

De kantonrechter in Maastricht oordeelde vorige week dat het college hiermee een grens had overschreden. De rechter zei dat er een "zwaarwegend belang" was om het lek te onderzoeken, maar dat de manier waarop dat gebeurde niet in verhouding stond tot dat doel.

College biedt excuses aan voor onrust

Het college biedt daarom zijn excuses aan de direct betrokkenen aan. Die excuses zijn niet alleen gericht aan de medewerkers "voor wie de impact van de gebeurtenissen het grootst was, maar ook aan de hele organisatie", vanwege de onrust die daardoor is ontstaan.

De gemeente Maastricht zei na de uitspraak blij te zijn met de duidelijkheid en werkt aan het herstel van het vertrouwen tussen de ambtenaren en hun werkgevers.

Eerder deze maand werd bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de spionagezaak ging onderzoeken. Dat gebeurde nadat de toezichthouder 22 klachten had binnengekregen.