Google gaat Franse uitgevers niet betalen voor het linken naar nieuwsberichten schrijft Richard Gringas, het hoofd van Google Nieuws, in een blog. Hij reageert op de eis van Franse uitgevers die willen dat Google betaalt voor links naar nieuwsberichten op basis van de nieuwe auteursrechtenrichtlijn die eerder dit jaar is aangenomen door het Europese Parlement.

Volgens artikel 15 van de nieuwe richtlijn mogen lidstaten nieuwe wetgeving implementeren waardoor diensten die korte teksten weergeven van andere partijen hiervoor moeten betalen. Hierbij gaat het ook om de korte stukken tekst die Google toont in Google Nieuws.

De Franse overheid heeft een nieuw wet aangenomen die in oktober ingaat en op basis daarvan hebben de uitgevers geld geëist van Google voor het linken van nieuwsberichten. Gringas schrijft in zijn blog dat niemand kan betalen om hoog in de zoekresultaten te komen en dat er dus ook geen geld is om door te betalen aan de uitgevers.

Wanneer Google volgens de wet geen korte stukken tekst meer mag weergeven in Google Nieuws, zullen de berichten enkel nog met een link worden weergegeven. Dat mag nog wel volgens de EU-richtlijn.

Volgens Gringas verdienen de uitgevers al veel geld met behulp van de advertentietechnologie van Google. Hij zegt dat Google jaarlijks 14,5 miljard dollar (13,2 miljard euro) aan advertentie-inkomsten doorbetaalt aan media-uitgevers wereldwijd.

De nieuwe autersrechtenrichtlijn werd op 14 april aangenomen, Nederland stemde tegen de richtlijn.