Amazon heeft woensdag tijdens een hardware-evenement verschillende nieuwe producten aangekondigd. Het gaat om onder meer de Echo Studio, de duurste slimme luidspreker van het bedrijf tot dusver.

De Echo Studio is groter dan een normale Echo-speaker van het bedrijf. In het apparaat zijn drie midrangeluidsprekers, een tweeter en een woofer aanwezig. De speaker ondersteunt 3D-audio en Dolby Atmos.

De luidspreker luistert naar de omgeving en past daarop de audiokwaliteit aan. Het apparaat is cilindervormig en zal zo'n 200 dollar (182 euro) gaan kosten. Daarmee is het apparaat goedkoper dan die van concurrenten. De Google Home Max en Apple HomePod kosten beide 299 dollar.

Amazon presenteerde ook nieuwe versies van de Echo en de goedkope Echo Dot. Aan de laatstgenoemde luidspreker heeft Amazon een ledscherm toegevoegd, waarmee de klok, timers, alarmen en temperatuur kunnen worden weergegeven.

Amazons draadloze oordopjes met Alexa

Na meerdere geruchten presenteerde Amazon ook de Echo Buds: draadloze oordopjes die van microfoons voorzien zijn voor de ondersteuning van spraakassistent Alexa.

Op die manier kunnen gebruikers de assistent de opdracht geven om bijvoorbeeld muziek af te spelen of telefoontjes te maken. De oordopjes zijn verder voorzien van onder meer ruisonderdrukking.

De Echo Buds komen eind oktober op de markt, maar worden officieel niet naar Nederland verscheept.

Bedrijf biedt ook een slimme bril en ring aan

Alexa komt ook beschikbaar op andere apparaten, kondigde Amazon aan.

Het bedrijf presenteerde de Echo Frames, een bril met ingebouwde luidsprekers en een microfoon. Voor omstanders zou het geluid van de spraakassistent niet te horen zijn. Het is onduidelijk of Amazon nog meer slimme functies aan de bril heeft toegevoegd.

Amazon heeft Alexa ook gekoppeld aan de Echo Loop, een ring met een ingebouwde microfoon voor om de vinger van een gebruiker.

Spraakopdrachten kunnen automatisch gewist worden

Het bedrijf paste Alexa verder op het gebied van privacy aan. Zo komt er een nieuwe optie op de online privacypagina van Alexa, waarbij gebruikers ervoor kunnen kiezen om spraakopdrachten van drie maanden of ouder automatisch te laten verwijderen.

Spraakassistenten kwamen recent nog in het nieuws omdat techbedrijven derde partijen hadden ingeschakeld om spraakopdrachten van gebruikers te analyseren.