Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag in hoger beroep vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen een Eindhovenaar. De verdachte zou tussen 2012 en 2016 op grote schaal online fraude hebben gepleegd.

Het OM sluit zich met de eis aan bij de straf die de rechtbank in Leeuwarden hem vorig jaar in juni al oplegde.

De verdachte heeft "op zeer grote schaal" inloggegevens van mensen afgetapt, schrijft het OM. Dat deed de man door zelf webshops te bouwen en te beheren, waar hij een illegaal programma aan had gekoppeld. Hiermee kon hij de inlognaam en het wachtwoord van de klant uitlezen.

De Eindhovenaar maakte daarna misbruik van het gegeven dat veel mensen dezelfde inloggegevens voor verschillende websites en diensten gebruiken. Vervolgens plaatste hij daarmee bestellingen bij andere webshops.

'Verdachte lichtte bekenden van slachtoffers op'

Het OM schrijft dat de verdachte ook inlogde bij honderden Facebook-accounts. Vervolgens kroop hij in de huid van de eigenaren van de accounts en vroeg hij bekenden van de slachtoffers om geld.

"Zijn werkwijze was professioneel en geraffineerd met daarbij een totaal gebrek aan empathie voor zijn slachtoffers", zegt de advocaat-generaal, de officier van justitie in hoger beroep.

Op de laptop van de verdachte zijn ruim 22.000 inlognamen en bijbehorende wachtwoorden gevonden. Over twee weken doet het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak in Zwolle.