Facebook zal uitspraken van politici niet laten factchecken of blokkeren, schrijft Facebook-topman Nick Clegg dinsdag. De nieuwswaarde gaat voor, ook al zijn de berichten van politici niet in overeenstemming met de regels van het platform.

Uitspraken van politici worden behandeld als "nieuwswaardige content", schrijft Clegg. De berichten hebben volgens het platform een publiek belang. "Ze moeten gehoord en gezien worden."

De topman schrijft dat claims van politici niet worden ingediend bij het factcheckprogramma van Facebook. In dit programma worden berichten op feitelijke onjuistheden gecontroleerd door onafhankelijke organisaties.

Er gelden volgens Clegg wel uitzonderingen "als berichten mensen in gevaar brengen en als het advertenties betreft". Alle adverteerders moeten zich aan de Facebook-regels houden, ook bij politieke campagnes. In de regels staat onder meer dat haatzaaien en extremisme niet zijn toegestaan.

Twitter wist geen berichten, maar schermt tweets wel af

In juni besloot Twitter geen berichten van politici meer te verwijderen die tegen de regels indruisen. De berichten worden in plaats daarvan afgeschermd met een melding waarin staat dat het bericht tegen de regels indruist.

Gebruikers kunnen op Twitter gewoon doorklikken om het bericht alsnog te bekijken. Ook Twitter betoogt dat tweets van politici van publiek belang zijn. Door de berichten online te laten staan, kunnen de personen ter verantwoording worden geroepen.