Apple heeft dinsdag iPadOS 13.1 uitgebracht. Het is het eerste besturingssysteem van Apple dat specifiek voor iPads is gemaakt. Ook is iOS 13.1 beschikbaar gekomen, enkele dagen nadat de eerste versie van iOS 13 is verschenen.

De update voor iPadOS is beschikbaar voor de iPad Pro, de iPad Air 2 en nieuwere versies daarvan. Daarnaast kan de software op de iPad mini 4 en nieuwere versies daarvan worden geïnstalleerd.

Hoewel het de eerste versie van iPadOS is, wordt de naam 13.1 gehanteerd. Daarmee loopt de naam gelijk met het eveneens dinsdag verschenen iOS 13.1. Voorheen werkten iPads net als iPhones met iOS.

Met iPadOS krijgen Apple-tablets meer functies die exclusief op de iPad gebruikt kunnen worden. Zo passen er meer apps op het scherm en kunnen widgets om het thuisscherm worden geplaatst. Daarnaast is het gemakkelijker om meerdere apps naast elkaar te gebruiken.

Naast iPadOS bracht Apple ook iOS 13.1 uit. Deze update is vlak na de eerste versie van iOS 13 uitgekomen. Met de komst van iOS 13.1 zijn verschillende fouten opgelost. Ook biedt de update nieuwe functies, zoals het voorlezen van berichten door Siri en ondersteuning voor HomeKit in de Siri Shortcuts-app.

Waarschuwing voor fout met alternatieve toetsenborden

Apple waarschuwde dinsdag op een hulppagina nog wel voor een fout met toetsenborden van derden. Volgens het bedrijf kunnen de apps, waarmee het standaardtoetsenbord kan worden vervangen, "volledige toegang" vragen tot iPhones en iPads.

Daarmee kunnen de toetsenborden bijvoorbeeld toetsaanslagen van gebruikers via het internet verzenden. Hierbij kan het gaan om teksten van e-mails of ingetypte wachtwoorden. Een toekomstige software-update moet dit probleem verhelpen.