De robotfabrikant Boston Dynamics heeft Spot op de markt gebracht, schrijft IEEE dinsdag. Bedrijven met een interessant idee om de technologie te gebruiken, kunnen de robothond mogelijk kopen.

Het is niet bekend wat een exemplaar van Spot kost. Op de website van Boston Dynamics staat slechts een formulier dat door geïnteresseerde bedrijven ingevuld moet worden. Alleen organisaties met een "overtuigend idee of een talentvol ontwikkelingsteam" komen in aanmerking voor een exemplaar.

Niet iedereen kan daarom een robothond van Boston Dynamics kopen. Het bedrijf zegt selectief te zijn omdat zijn robots "schaars" zijn.

Het is niet bekend hoeveel exemplaren Boston Dynamics van de robot heeft gemaakt. In juni meldde het bedrijf dat het voor het einde van het jaar honderd robothonden wilde maken. Op dit moment zouden er "enkele tientallen" zijn gemaakt.

Robot kan klimmen en deuren openen

Spot is een robot op vier poten en wordt daarom wel vergeleken met een hond. De "kop" van het apparaat kan uitschuiven als een arm met een grijper. Daarmee kan de robot bijvoorbeeld deuren openen.

Verder kan de robot lopen, obstakels ontwijken en trappen beklimmen. De poten worden aangedreven door twaalf motoren waarmee Spot een snelheid van 1,6 meter per seconde kan afleggen. Hij gaat op een volle lading anderhalf uur mee en kan tot 14 kilogram aan extra gewicht meedragen.

Boston Dynamics was tot 2017 onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet. Daarna werd het bedrijf overgenomen door het Japanse techbedrijf Softbank. Boston Dynamics maakt ook een mensachtige robot genaamd Atlas; die kan rennen en salto's maken.