Huawei heeft toch "geen plannen" voor een omweg die het mogelijk zou maken om Google-apps en -diensten beschikbaar te maken op de Huawei Mate 30 Pro. Het Chinese bedrijf verduidelijkte dit aan Android Authority, nadat Huawei-topman Richard Yu in een interview had gezegd dat de smartphones geleverd worden met een ontgrendelbare bootloader, een programma dat het besturingssysteem van de telefoon start.

Door middel van een bootloader kunnen gebruikers aanvullingen op het besturingssysteem installeren, zoals de ontbrekende app Google Play Store.

Yu zei dat het consumenten "meer vrijheid" geeft, maar dat het de veiligheid van het toestel niet ten goede komt. De topman liet zich verder niet uit over enige details.

Amerikaans handelsverbod wegens verdenking spionage

Huawei mag geen Google-apps en -diensten op zijn smartphones meer leveren, vanwege het Amerikaanse handelsverbod. Dit verbod werd ingesteld omdat de Verenigde Staten Huawei verdenkt van spionage voor de Chinese overheid.

De Google-licentie van Huawei geldt alleen nog voor lopende samenwerkingen. Daardoor vallen nieuwe toestellen, zoals de Mate 30 Pro, buiten de overeenkomst. Het gebruik van Android is nog wel mogelijk, omdat het opensourcesoftware is.

Correctie, 23-9: In eerste instantie berichtte NU.nl dat de Mate 30 Pro wel met bootloader geleverd zou worden. Huawei heeft deze berichtgeving inmiddels weersproken. Het bericht is daarop aangepast.