Facebook heeft sinds maart vorig jaar "tienduizenden apps" offline gehaald omdat ze mogelijk misbruik konden maken van gebruikersdata, schrijft het bedrijf in een blogpost. Facebook zoekt actief naar dergelijke apps sinds het Cambridge Analytica-schandaal uit 2018.

Volgens Facebook gaat het om apps van zo'n vierhonderd ontwikkelaars, veelal apps die nog niet in gebruik waren maar slechts getest werden. In de periode sinds maart zou Facebook "miljoenen apps" hebben onderzocht.

Daarbij schakelde Facebook ook apps uit waarvan de makers niet reageerden op e-mails en andere pogingen tot contact. Sommige apps werden zelfs permanent van Facebook verwijderd, bijvoorbeeld omdat ze data publiek maakten zonder een poging te doen om de identiteit van de gebruiker te verhullen.

Oorspronkelijk lag de nadruk van het onderzoek op het aantal gebruikers en de hoeveelheid data waar de apps om vroegen. Dat heeft Facebook later uitgebreid naar alle apps die mogelijk in strijd zijn met de regels van het socialemediaplatform.

In 2018 werd bekend dat het databedrijf Cambridge Analytica actief informatie verzamelde via een Facebook-quizapp. De app sloeg niet alleen gegevens op van gebruikers, maar ook van alle vrienden die zij op Facebook hadden.