Een datalek ter grootte van 1,7 TB heeft de details van de Russische surveillance op het netwerk van de Russische telecomprovider MTS blootgelegd, meldt het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf UpGuard woensdag in samenwerking met de nieuwssite TechCrunch.

Het gaat onder meer om bijna 200.000 documenten, een archief van 245 GB aan e-mails en 578.000 foto's. Een deel van de gelekte data behandelt het SORM-systeem, waarmee de geheime diensten in Rusland het telecomverkeer kunnen aftappen voor analyse.

Volgens UpGuard behandelen de documenten met name de installatie van SORM-hardware tussen 2014 en 2016. De Finse telecomfabrikant Nokia werkte daarvoor samen met MTS. De database zou gelekt zijn omdat een Nokia-medewerker deze niet goed had beveiligd.

In een verklaring aan TechCrunch zegt Nokia een onderzoek te hebben ingesteld. De betreffende database is niet langer verbonden met het internet, aldus een woordvoerder.

Socialemedia- en telecombedrijven in Rusland zijn wettelijk verplicht om mee te werken aan de installatie van SORM-apparatuur. Dit is in Rusland extra omstreden, omdat mensenrechten in het land onder druk staan.