De medische scans, zoals röntgenfoto's en MRI-scans, van 25.000 Nederlanders staan onbeveiligd online, meldt onderzoeksredactie Pointer woensdag. De gegevens zijn onder meer voorzien van voor- en achternamen en geboortedatums van patiënten.

Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoekscollectief ProPublica en de Duitse publieke omroep Bayerischer Rundfunk bleek dinsdag dat miljoenen medische scans op tientallen onbeveiligde servers wereldwijd stonden. Daardoor waren ze in te zien zonder wachtwoord.

Ook op servers in Nederland zijn de medische scans volgens Pointer te vinden. Het gaat volgens het onderzoeksplatform om drie servers in Nederland en een op de Nederlandse Antillen. Welke Nederlandse ziekenhuizen gebruik hebben gemaakt van deze of andere servers, is onduidelijk.

De Autoriteit Persoonsgegevens meldde dinsdag aan NU.nl niet in te kunnen gaan op specifieke gevallen in Nederland. Wel wijst de autoriteit op de meldplicht voor ernstige datalekken: getroffen organisaties zijn verplicht bij de privacytoezichthouder aan te kloppen.