Facebook heeft audio-opnames gemaakt van zijn videobelgadgets Portal, en laten transcriberen zonder dat gebruikers daarvan op de hoogte zijn gesteld, meldt Bloomberg woensdag. De audiofragmenten werden opgenomen nadat gebruikers het commando 'Hey Portal' uitspraken, dat gebruikt wordt om het apparaat te activeren.

Een deel van de opnames werd naar een derde partij gestuurd, die het door haar werknemers liet transcriberen. De transcripten werden vervolgens gebruikt om software-algoritmes te verbeteren, zodat de Portal commando's beter kan begrijpen, zegt Andrew Bosworth, hardwarebaas van Facebook, tegen Bloomberg.

In augustus werd bekend dat Facebook audio-opnames van zijn chatdienst Messenger liet beluisteren. Vervolgens gaf het bedrijf aan daar tijdelijk mee te zijn gestopt. Nu geeft het techbedrijf aan dat ook het transcriberen van opnames van de Portal-gadgets in augustus zijn stopgezet.

Voor de Portal-gadgets wordt het beluisteren in oktober hervat, maar gebruikers krijgen wel de mogelijkheid om zich daarvoor af te melden. De Portal-apparaten worden niet in Nederland verkocht.