Facebook heeft dinsdag, de dag waarop in Israël vervroegde verkiezingen plaatsvinden, opnieuw een chatbot van de campagne van premier Benjamin Netanyahu geschorst.

Volgens de Israëlische centrale verkiezingscommissie werd de chatbot, een virtueel programma dat berichten aan Facebook-gebruikers kan sturen, geschorst omdat via het programma een tussenstand van de verkiezingen werd gepubliceerd, wat verboden is.

Facebook zegt in een verklaring dat het bedrijf samenwerkt met "verkiezingscommissies over de hele wereld om de integriteit van verkiezingen te helpen beschermen". Door de actie is de chatbot enkele uren offline geweest.

De voorzitter van de Israëlische verkiezingscommissie zegt van de Likud-partij de garantie te hebben ontvangen dat de Facebook-chatbot niet meer gebruikt wordt om exitpolldata te publiceren voordat de stembussen dinsdagavond sluiten.

Donderdag werd al een chatbot van Netanyahu's verkiezingscampagne voor 24 uur geschorst vanwege haatzaaien. De software stuurde aan bezoekers van de Facebook-pagina het bericht dat Arabisch-Israëlische politici "ons allemaal willen vernietigen".