De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt een spionagezaak in Maastricht, blijkt uit een gepubliceerde brief van wethouder Jim Janssen aan de gemeenteraad. De gemeente van Maastricht gaf opdracht aan een detectivebureau om e-mails van kritische ambtenaren te bekijken.

Het onderzoek werd ingesteld nadat er 22 klachten over de zaak bij de AP binnenkwamen. Een extern detectivebureau bekeek de mailboxen van 41 kritische ambtenaren, terwijl zij daar geen weet van hadden.

Het bureau zocht in de mailboxen naar degene die vertrouwelijke notulen had gelekt, waarin werd voorgesteld om lastige medewerkers te ontslaan. Dat lek werd nooit ontdekt, het onderzoek kostte 50.000 euro.

De AP zou onder meer onderzoeken of de gemeente persoonsgegevens aan het detectivebureau heeft overhandigd. Ook moet uit het onderzoek blijken wat de redenen waren om de betreffende ambtenaren te bespioneren, wat de gemeente heeft gedaan om de privacy van de ambtenaren te beschermen en welke sancties de ambtenaren is opgelegd.

De gemeente van Maastricht zou uiterlijk 27 september moeten reageren. Een woordvoerder van de AP bevestigt vrijdagavond dat er een onderzoek is gestart, maar kan niet ingaan op details, omdat het onderzoek loopt.