Microsoft heeft meerdere verzoeken van overheden afgewezen om diensten voor gezichtsherkenning te leveren, vertelt Microsoft-topman Brad Smith in een interview met persbureau Reuters.

Het gaat om gevallen waarbij het bedrijf zich zorgen maakt om misbruik van de technologie. "We zullen geen gezichtsherkenning verkopen voor massabewaking, waar dan ook ter wereld", zegt Smith. Om welke overheden het gaat, is niet bekend.

Daarnaast roept hij op tot een sterkere regulering van de technologie om misbruik te voorkomen. In China werd gezichtsherkenning in het verleden al gebruikt om etnische minderheden op te sporen.

Smith pleit niet voor een volledig verbod en gelooft dat gezichtsherkenning ook gebruikt kan worden voor nuttige doeleinden. "Het is moeilijk om te innoveren als je iets niet kunt gebruiken en het is moeilijk om te leren als je niet kunt innoveren", zegt de Microsoft-topman.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft zijn zorgen uit over deze technologie. Eerder riep het bedrijf op tot betere regulering.