De Italiaanse extreemrechtse partij Forza Nuova en neofascistische partij CasaPound hebben aangekondigd dat ze een rechtszaak tegen Facebook aan gaan spannen, laat het Italiaanse persbureau ANSA weten. De rechtszaak is een reactie op de verwijdering van aan de partijen gerelateerde Facebook- en Instagram-accounts.

Maandag blokkeerden Facebook en Instagram groepen die gerelateerd zijn aan de twee partijen, omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan haatzaaien. Ook zijn de profielen van CasaPound-leider Simone Di Stefano en duizenden bij de partijen betrokken gebruikers verwijderd. Woensdag kondigden de partijen aan dat ze een rechtszaak gaan starten.

Volgens Forza Nuova-leider Roberto Fiore is het blokkeren van de accounts "een beperking van de vrijheid van meningsuiting en laster". CasaPound spreekt van een "onrechtvaardige deactivatie" en benadrukt dat de accounts "altijd in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden gebruikt zijn".

Forza Nuova's advocaten zijn bezig verzoeken van gebruikers wier account geblokkeerd is te verzamelen. Hiermee willen ze één grote rechtszaak tegen Facebook aanspannen.

CasaPound heeft aangekondigd zich bij dit initiatief aan te sluiten. In een bericht aan Facebook hebben de advocaten laten weten dat het blokkeren van de accounts "het uitvoeren van de fundamentele rechten uit de Italiaanse grondwet tegenhoudt".